Retraites: wat en hoe
Er worden op allerlei manieren retraites georganiseerd maar wij baseren ons op het oer gegeven dat ons leven van nature bedoeld is om tot bloei te komen. Dat is niet iets waarvoor we hard moeten werken maar meer iets dat al gegeven is en kan worden toegelaten.
We weten ook hoezeer we met z'n allen ons leven laten leiden door het motto van 'doe maar normaal' en het idee dat het leven in de eerste plaats een kwestie is van 'overleven' en de zaak onder controle houden. Door nu op deze reis de controle los te laten door nieuwe ervaringen op te doen, komt het leven naar boven...

Ervaar de magie
Op het eiland Bali heerst een andere cultuur dan de onze. Het wordt niet voor niets het eiland van de Goden genoemd. De samenleving is veel meer dan de onze gebaseerd op  'samen' en verbinding met elkaar en de natuur.

In deze 'energie' en de oase waar we onze retraite doen, is het makkelijker gebleken oude hindernissen, patronen en taboes los te laten, simpel weg omdat ze gezien kunnen worden in een ander licht. We kunnen ze zien als obstructies die ons leven eigenlijk alleen maar belemmeren. Er komt dus vol op ruimte en tijd voor wie je bent en dat heeft een geweldige impact op je !

Laat de stress en spanning van het moderne leven achter je en geniet van de prachtige natuur

Wat houdt het in ?

Het programma wordt in de eerste plaats gekenmerkt door rust. Ons adagium is 'niets moet'. Ons systeem mag eerst maar eens tot rust komen en dan komt het vervolgens vanzelf in beweging. Rust betekent ook een eenvoudige vorm van (geleide) meditatie. Veel zwemmen in ons eigen zwembad, wandelen in de natuur en dit alles in de oase van rust in ons bungalow parkje met slechts 6 bungalows vlak bij de rijstvelden en het strand. We maken ook excursies naar tempels, wonen daar ceremonies bij en maken kennis met de Balinese dansen. Dan gaan we natuurlijk ook snorkelen en met de dolfijnen kijken op lokale vissersboten. 
Verder praten we als groep en doen we bepaalde oefeningen, meestal zo'n twee keer per dag. Je zal zien dat dit heel natuurlijk gaat en ook niet beangstigend is. Het proces doet zichzelf, is geen therapie en dat is de kracht van deze retraite! 

Welke retraites bieden we aan?
Alle retraites duren 11 dagen en je bent dus minimaal 12 dagen in Bali

De retraite als ideale opstap om anderen te inspireren zichzelf te ont-dekken

Naast het feit dat retraites bijzonder geschikt zijn voor een kickstart naar wie jij bent, is het ook een ideale opstart om een ont-wikkel traject bij ons te volgen. Immers als je eenmaal geroken hebt aan de vrijheid gun je dat jezelf en iedereen om je heen. Onze programma's leren je de principes en de verdieping die je zowel zelf als bij anderen kan toepassen

Voor een sfeer impressie, klik BALI SFEER IMPRESSIE

Ervaringsverhaal - Lonnie

'Welkom in het land van mijn moeders moeder; welkom op Bali'

Zo zou ik eigenlijk willen beginnen wanneer ik de groep Bali retraite gangers van 2018 voor me zie in het hotel in Ubud. De groep bestaat uit vrienden, bekenden en minder bekenden waarvan we sommigen al voor de reis hebben ontmoet en sommigen nu voor de eerste keer zien. Ik schiet in een lichte kramp want wat nu als men dit heel raar vindt en wat nu als de verwachtingen zo hoog zijn dat ik ze niet waar kan maken. De woorden veranderen heel soepeltjes in wat fijn je (weer) te zien en fijne reis gehad?  Geen big deal en toch ook weer wel want alleen al in dit kleine interne intermezzo is duidelijk voor mij dat ik niet mezelf echt durf te tonen. Mijn moeder en oma wilden niets weten van hun roots, ik daarentegen wil het juist met heel mijn hart omarmen. Maar je patronen doe je altijd tenzij je ze niet doet, dus ook als ik op het prachtige eiland vertoef waar ik me eigenlijk heel thuis voel.

De glimlachende mensen die dag in dag uit bezig zijn met hun Goden en Demonen tevreden te stellen, met hun voorouders met hun geloof en met Karma. Als je met twee handen geeft, ontvang je van duizend armen terug. Maar o wee als dit niet gemeend is of stiekem toch een handje is met een voorwaarde eraan vast gekleefd. Hoe anders voelt dit in vergelijk met de prestatie drang naar meer en macht in het Westen. Uiteraard zijn er uitzonderingen in beide categorieën en toch kan ik me er niet aan onttrekken dat het Bali dat ik zie een hele zachte energie heeft en niet het hoekige van Nederland.

We hebben deze keer 2 groepen achter elkaar en beiden hebben zo hun eigen dynamiek en uitdagingen. Er zijn stellen bij die soms heel kort en soms al geruime tijd bij elkaar zijn; vrouwen en mannen die alleen de retraite doen en ook deze keer een hele mix aan leeftijden, van twintigers tot bijna tachtig-jarigen.  Mijn 'service' is  het regelwerk. Zorgen dat iedereen in de bus komt, weet waar hij zij aan toe is die dag en vooruit denken om de flow van de dag en dagen inclusief mogelijke massages en tripjes in de gaten te houden. Het is voor mij belangrijk dat iedereen het naar zijn/ haar zin heeft en nergens over hoeft na te denken zodat er vol op ruimte is voor het gevoel en het ont-moeten. Ik doe het graag en meestal is de missie dan ook geslaagd. Meestal inderdaad want zoals gezegd patronen doe je overal en dat geldt niet enkel voor mij. Als je in Nederland net hebt ont-dekt bijvoorbeeld in onze ont-wikkel programma’s dat het wegcijfer gedrag een patroon van je is, kan je doorslaan naar de andere kant van de medaille en kramp-achtig voor jezelf willen gaan. Dit kan allerlei uittingsvormen hebben en meestal resulteert het in afzetten tegen degene die je ergens toe uitnodigt, mij dus ;-)  Ik ken het, ik herken het zelfs en toch is het ongezegde fuck you erg voelbaar. Het is gelukkig niet voor niets een pressure cooker dus ook dit kunnen we bespreken, zichtbaar maken en als we willen echt los laten. De verschillende zuivering ceremonies zijn daarbij erg fijn!!

In de 12 dagen gebeurt er ogenschijnlijk misschien niet zoveel maar daaronder des te meer. Sommige stellen leren elkaar weer echt kennen, fall in love en weten nu wie ze Zelf zijn en wie de ander is! Retraitegangers komen erachter dat dat 'rare mediteren' buitengewoon fijn is en allerlei beelden en energieën kan laten stromen wat hen weer dichter bij brengt bij wie ze zijn. Vrouwen raken bijna allemaal verzacht en voelen de feminiene energie weer stromen. Iedereen stijgt boven zijn patroon uit en merkt hoe fijn het is om daarvan vrij te zijn: zachte sprekers krijgen hun stem terug; aanjagers voelen dat ze ook OK zijn zonder het gedoe; vertraging bij de een en meedansen bij de ander; in je gevoel zijn is niet alleen goed het is de bedoeling.  Bovenal is duidelijk dat door de gesprekken en de gezamenlijke tripjes, die er niet voor niets zijn, er een hechte groep mensen ontstaat die aan het einde van de retraite weet: ik weet wat ik los wil laten, wie daaronder zit en ik hoef het niet meer alleen te doen; want vanaf nu zijn we altijd verbonden!