Retraite voor stellen op Bali: verrijking van je leven met elkaar

Waarom deze retraite
We geven sinds enige tijd retraites op Bali. Deze zijn gemengd; er doen stellen aan mee en singles. Het proces waarin mensen spontaan terecht komen is bevrijdend en effectief: je ontdekt ‘wie je bent en wat de ‘bedoeling’ van je leven is. Het is gebleken een moderne ‘Vision Quest’ te zijn. Op die retraites en ook daarbuiten komt vaak de vraag naar boven: wat als je deze retraites exclusief voor stellen doet. Niet omdat er een probleem is maar omdat het je leven als stel zo enorm verrijkt. Je weet bijvoorbeeld dat je elkaar goed kent en er blijkt ruimte voor meer. Hoe meer je samen deelt hoe beter. Veel stellen komen, ongewild en na een tijdje bij elkaar, min of meer, in een routine terecht. In de waan van alle dag met werk, kinderen/ familie, hobby’s en de sociale agenda is er dan soms minder quality time voor elkaar en komt ook seksualiteit op een wat lager pitje te staan.

Het is niet dat je op elkaar ‘uitgekeken’ bent in tegendeel, je wil juist nog meer van de ander ont-dekken, hernieuwde nieuwsgierigheid met en naar je eigen partner in al haar / zijn en jullie facetten!

Voor wie en hoe werkt het:
Verlang je er naar om met jouw partner een verdieping door te maken ?
Wil je weer nieuwsgierig zijn naar wie je partner is?
Zou je willen dat je seksualiteit weer een uiting was van intimiteit en levensvreugde?  Zou je dit alles willen leren beleven zonder dat je ‘in therapie’ hoeft of door een moeizaam proces moet gaan?

Dan is onze retraite voor jou gemaakt.

Wij baseren onze benadering op het oer gegeven dat ons leven, van nature, gebaseerd is op de mogelijkheid van volledig tot bloei te komen. Dat is niet zozeer iets waar we hard voor moeten werken maar meer iets dat al gegeven is en kan worden toegelaten. We weten ook hoezeer we met z’n allen ons leven laten leiden door het motto van ‘doe maar normaal’ en het idee dat het leven in de eerste plaats een kwestie is van ‘overleven’ en de zaak onder controle houden. We weten ook hoeveel van ons niet echt weten wat het is om ‘vrouw’ of ‘man’ te zijn in onze rationele maatschappij. Zo ook is onze seksualiteit nog steeds een taboeonderwerp en wordt vaak gescheiden van intimiteit. Als we onszelf en elkaar weer toestaan om nieuwsgierig te worden naar wat er wil bloeien en helemaal voor Liefde te gaan dan is de sky the limit !

Waarom Bali
Op het eiland Bali heerst een andere cultuur dan de onze. Het wordt niet voor niets het eiland van de Goden genoemd. De samenleving is veel meer gebaseerd dan de onze op ‘samen’ en verbinding met elkaar en de natuur.
In deze ‘energie’ en de oase van ons bungalow park waar we onze retraite houden is het makkelijker gebleken oude hindernissen, patronen en taboes los te laten, simpel weg omdat ze gezien kunnen worden in een ander licht. We kunnen ze zien als obstructies die ons leven eigenlijk alleen maar belemmeren. Er komt dus vol op ruimte en tijd voor wie Je bent en dat heeft een geweldige impact op je  relatie!

Programma
Het programma wordt in de eerste plaats gekenmerkt door rust. Ons adagium is “niets moet”. Ons systeem moet eerst maar eens tot rust komen dan komt het vervolgens van zelf in beweging. Rust betekent ook een eenvoudige vorm van (geleide) meditatie, veel zwemmen in ons eigen zwembad, wandelen in de natuur en dit alles in een oase van rust in ons kleinschalige bungalowparkje dicht bij het strand. We maken ook excursie naar tempels en wonen ceremonies bij en maken kennis met Balinese dansen. Dan gaan we natuurlijk ook snorkelen en met de dolfijnen meevaren op lokale vissersboten.

Verder praten we over onze relaties en doen we bepaalde oefeningen meestal tweemaal per dag. Het zal blijken dat dit heel natuurlijk gaat en niet beangstigends aan; het proces doet zichzelf en dat is de kracht van deze retraite. Het proces is met name geen therapie

Wat ‘leer’ je?
‘Leren’ is niet het juiste woord. Je gaat door een proces waarin wie Je bent zich openbaart op een ‘onverwachte’ manier. Als stel krijg je dus elkaar op een andere (nieuwe) manier te zien. Je ziet in dat kader ook de patronen die je zelf en naar elkaar hebt ontwikkeld die eigenlijk je ‘eigenheid’ en vrijheid in de wielen rijden. Je leert weer nieuwsgierig te zijn naar de ander!  Je leert in dit kader anders en opener te communiceren. Dit geldt ook voor je seksualiteit. Alles gebeurt op een ontspannen en niet geforceerde manier: “niets hoeft; alles mag”.

Retraite begeleiding
Frans Bakker en Lonnie Bakker van der Schilden. Frans heeft zijn hele leven als arts en coach dit soort processen begeleid in binnen en buitenland. Lonnie doet dit samen met hem de laatste 7 jaar.

Duur & investering van de retraite
De retraite vindt plaats van 14 maart (12 maart vertrek uit Nederland)  t/m 24 maart (vertrek uit Bali) 2019. Na aankomst op de liuchthaven van Denpasar reis je naar het kunstenaarsdorp Ubud om te acclimatiseren om de volgende dag te starten met het programma waarbij we ook zullen door reizen naar Lovina in het noorden van Bali. Als je eerder naar Bali wilt of langer wilt blijven dan kan dat natuurlijk als je maar op 14 maart in ons Hotel Bunga Permai in Ubud wil zijn.

Je investering voor deze retraite is 1535 Euro; dat is nog geen 140 Euro per dag! 
Inclusief alle overnachtingen op basis van een twee persoons kamer * , Full board dwz ontbijt/lunch/diner, alle uitstapjes en entrees, 3 massages, snorkelen en dolfijnen trip. Exclusief vlucht en drankjes.

Meer informatie en nadere kennismaking:
Meer informatie? mail naar lonnie@changspirators.com of bel 0612530970 (Frans Bakker)

Ook organiseren we regelmatig kennismakingsavonden bij ons thuis in Renkum op de Theophile de Bockweg 43. Hou hiervoor Facebook in de gaten! Op deze avond kun je natuurlijk alle vragen stellen die je maar hebt en vast een gevoel krijgen voor e.e.a. Wil je zowiezo op de hoogte gehouden worden? Geef je dan hiervoor op via een mailtje naar info@changespirators.com Wij zien er zeer naar uit. Liefs, Lonnie en Frans

 

---------------------------------------------

Ervarings verhaal Ulrich 

Mijn retraite ervaringen op Bali. 
De eerste keer naar Bali was ik erg opgewonden. Ik kende Frans en Lonnie al, wist wel zo’n beetje waarover het zou gaan. Maar toch, de verre reis; dingen die gingen komen. En je weet dat er dingen zijn waarmee je al langer of misschien slechts sinds kort mee struggelt. Al zitten de meeste diep weg verstopt, die 2 kunnen er meestal wel zo lekker de vinger opleggen. Het mogelijke gevolg: een vulkaan van emoties, dat weet ik uit ervaring! Als eenmaal de deksel gelicht wordt kan er veel tegelijk uit mijn verborgen grotten komen; meestal dingen waar ik normaal niet over praat en zeker niets van wil voelen (voelen doet pijn niet leuk).

Hoewel ik Frans en Lonnie wel ken, naar Bali gaat mijn vrouw ook mee! Iemand waarvan ik veel houd en die ik zeker geen pijn wil doen en graag in bescherming neem. Een extra spanningkje. En inderdaad de eerste avond op de retraite komt erbij mij al een fikse uitbarsting van emoties en dingen die me de laatste tijd dwars zaten los. Gelukkig, dat was vlug opgelost en ook meteen een les want dat vasthouden van die emoties dat is juist mijn patroon, een van mijn vele patronen.

In de loop van de volgende dagen tijdens en na de groep gesprekken, gaat er ook begrip komen voor de problematiek van de andere groepsleden. Hierdoor krijg ik ook meer inzichten in hoe ik om kan gaan met mijn eigen patronen; hoe ik kan voelen zonder te verkrampen. Dankzij dit groepsproces voel ik veel energie en verbondenheid en dat geeft me kracht en een blij gevoel. 

Dit gevoel houdt aan tijdens de uitstapjes naar de mooie tempels van Bali en de bijzondere rituelen die we zien en mee mogen maken dankzij de geweldige mensen op Bali. De openheid, de rust en de eerlijkheid waarmee deze mensen je tegemoet treden verbaast me elke keer weer, overrompelt me bijna zou ik zeggen. Ik die bijna niet bij zijn eigen gevoel kan? (wat gebeurt er). Hier leer ik dus langzaam los te laten en vrij te zijn. Ook geniet ik elke morgen van de groepsmeditatie. Hier kan ik volledige rust vinden en voel ik me daarna gesterkt voor de rest van de dag.

Het mooiste van alles:  ik leer weer om met mijn vrouw over alles te praten! Iets wat er de laatste jaren wel aan schortte. Ook zij leert veel tijdens de groepssessies dus hebben we samen genoeg gespreksstof. Uiteraard hebben we het ook over onze persoonlijke uitdagingen, zien we oplossingen en voelen we elkaar weer aan. Niet altijd makkelijk, best weleens pijnlijk maar wel bespreekbaar dus op te lossen. Zo mogelijk houd ik nog meer van haar ! 

Het afsluiten van zo’n mooie tijd is altijd moeilijk. Na alle gezamenlijke uitstapjes en groepsbezigheden zijn er toch echte vriendschappen ontstaan. Op de laatste gezamenlijke avond bespreken we met elkaar hoe we het allemaal ervaren hebben en wat we denken geleerd te hebben en mee naar huis nemen. Voor iedereen is het eigenlijk indrukwekkend geweest, we hebben veel over onszelf geleerd over wie we zijn en over onze patroontjes.

En dan op naar huis! Veel geleerd en opgepikt maar nu ook nog toe gaan passen thuis en op je werk. Best lastig vond ik dat. Gelukkig is ook hier in voorzien, nl je komt na een kleine maand weer bij elkaar en dan kan je de dingen waar je tegen aan bent gelopen weer bespreken met elkaar en met Frans en Lonnie. Het blijkt dan dat je niet de enige bent die wat probleempjes had met het los komen van je patroontjes en dat het proces ook thuis gewoon verder gaat. Dit hoort allemaal bij het proces van verandering!