zonsondergang Bali

ERVARINGS VERHALEN & INSPIRATIE

Filmclip - Walking meditatie Bali 

Filmclip   Bali is...

IRIS

Lovina, 18-11-2019

Ik was er niet.
En zo wel was het schijn-zijn.
Knip, schakel, schakel en ik was er uit.
Zwevend, onzichtbaar dreef ik weg.
Alleen.
Want alleen was veilig en gewend.

En toen werd ik gezien voor wie ik ben.
Zelf wist ik het allang.
Mijn kracht, mijn zuivere blik, mijn zielsverbinding.
Het lag diep verstopt in mij zelf want het was een geheim.
Onraakbaar alleen.
Eenzaam.

En daar was het stoom, was het water.
Ik herrees. Naar de plek waar het precies goed is, van binnen.
En ik stond op aarde.
Zo zwaar op aarde.
Precies zoals het moet zijn.
Precies zoals het mag zijn.

Dan worden kleuren levendig.
Gevoel wordt groot en ik giet het over me heen en straal het uit.

Waar mijn armen vleugels worden en reiken naar alle mensen.
Waar mijn stem, mijn zang, mijn gevoel verbindt en verbind.
Waar mijn hoofd een omgekeerde buiging maakt naar het leven.
En de handen als voelsprieten,
Waar de ogen voelen en zien.
Waar het hart straalt en de gevoelens als een waterval mogen kabbelen van boven naar beneden. Elke cel rakend. Een twinkelend vrolijk licht wanneer het regent in het water en de zon schijnt.
Het vuur dat ontvlamt als kracht.
De aarde om mij te dragen waar ik zal gaan.
En het water om te zuiveren.
Waarin mijn lichaam, geest, ziel en gedachten een omgekeerde buiging maken naar het leven. Ik laat los, adem.
Ik geef me over.
Ik ben vrij.

🙏❤️

 

Stephan en Désirée-Angélique

Dit koppel is in maart 2018 mee geweest naar Bali. Ze schreven na afloop het volgende:

Beautiful
Affordable
Lovely
Island

In de eerste plaats willen wij Frans en Lonnie heel erg bedanken voor de fantastische ervaring die wij op Bali hebben mogen meemaken. 
Hun inbreng, maar zeker ook die van Ullrich, Yvonne, Ada, Niek, John, Denise, Nathalie en Monique, heeft dit voor ons iets onvergetelijks gemaakt!
Dank Dank Dank! 

Bergen beklommen,
kennis verbreed.
Angsten overwonnen,
vriendschap gesmeed. 
Nieuwe wegen bewandeld,
gevoelens geuit. 
Twijfel gekanteld,
stappen vooruit!

Friends forever,
Stephan en Désirée-Angéliq

 

Lonnie van der Schilden- Bakker 

'Welkom in het land van mijn moeders moeder; welkom op Bali'

Zo zou ik eigenlijk willen beginnen wanneer ik de groep Bali retraite gangers van 2018 voor me zie in het hotel in Ubud. De groep bestaat uit vrienden, bekenden en minder bekenden waarvan we sommigen al voor de reis hebben ontmoet en sommigen nu voor de eerste keer zien. Ik schiet in een lichte kramp want wat nu als men dit heel raar vindt en wat nu als de verwachtingen zo hoog zijn dat ik ze niet waar kan maken. De woorden veranderen heel soepeltjes in wat fijn je (weer) te zien en fijne reis gehad?  Geen big deal en toch ook weer wel want alleen al in dit kleine interne intermezzo is duidelijk voor mij dat ik niet mezelf echt durf te tonen. Mijn moeder en oma wilden niets weten van hun roots, ik daarentegen wil het juist met heel mijn hart omarmen. Maar je patronen doe je altijd tenzij je ze niet doet, dus ook als ik op het prachtige eiland vertoef waar ik me eigenlijk heel thuis voel.

De glimlachende mensen die dag in dag uit bezig zijn met hun Goden en Demonen tevreden te stellen, met hun voorouders met hun geloof en met Karma. Als je met twee handen geeft, ontvang je van duizend armen terug. Maar o wee als dit niet gemeend is of stiekem toch een handje is met een voorwaarde eraan vast gekleefd. Hoe anders voelt dit in vergelijk met de prestatie drang naar meer en macht in het Westen. Uiteraard zijn er uitzonderingen in beide categorieën en toch kan ik me er niet aan onttrekken dat het Bali dat ik zie een hele zachte energie heeft en niet het hoekige van Nederland.

We hebben deze keer 2 groepen achter elkaar en beiden hebben zo hun eigen dynamiek en uitdagingen. Er zijn stellen bij die soms heel kort en soms al geruime tijd bij elkaar zijn; vrouwen en mannen die alleen de retraite doen en ook deze keer een hele mix aan leeftijden, van twintigers tot bijna tachtig-jarigen.  Mijn 'service' is  het regelwerk. Zorgen dat iedereen in de bus komt, weet waar hij zij aan toe is die dag en vooruit denken om de flow van de dag en dagen inclusief mogelijke massages en tripjes in de gaten te houden. Het is voor mij belangrijk dat iedereen het naar zijn/ haar zin heeft en nergens over hoeft na te denken zodat er vol op ruimte is voor het gevoel en het ont-moeten. Ik doe het graag en meestal is de missie dan ook geslaagd. Meestal inderdaad want zoals gezegd patronen doe je overal en dat geldt niet enkel voor mij. Als je in Nederland net hebt ont-dekt bijvoorbeeld in onze ont-wikkel programma’s dat het wegcijfer gedrag een patroon van je is, kan je doorslaan naar de andere kant van de medaille en kramp-achtig voor jezelf willen gaan. Dit kan allerlei uittingsvormen hebben en meestal resulteert het in afzetten tegen degene die je ergens toe uitnodigt, mij dus ;-)  Ik ken het, ik herken het zelfs en toch is het ongezegde fuck you erg voelbaar. Het is gelukkig niet voor niets een pressure cooker dus ook dit kunnen we bespreken, zichtbaar maken en als we willen echt los laten. De verschillende zuivering ceremonies zijn daarbij erg fijn!!

In de 12 dagen gebeurt er ogenschijnlijk misschien niet zoveel maar daaronder des te meer. Sommige stellen leren elkaar weer echt kennen, fall in love en weten nu wie ze Zelf zijn en wie de ander is! Retraitegangers komen erachter dat dat 'rare mediteren' buitengewoon fijn is en allerlei beelden en energieën kan laten stromen wat hen weer dichter bij brengt bij wie ze zijn. Vrouwen raken bijna allemaal verzacht en voelen de feminiene energie weer stromen. Iedereen stijgt boven zijn patroon uit en merkt hoe fijn het is om daarvan vrij te zijn: zachte sprekers krijgen hun stem terug; aanjagers voelen dat ze ook OK zijn zonder het gedoe; vertraging bij de een en meedansen bij de ander; in je gevoel zijn is niet alleen goed het is de bedoeling.  Bovenal is duidelijk dat door de gesprekken en de gezamenlijke tripjes, die er niet voor niets zijn, er een hechte groep mensen ontstaat die aan het einde van de retraite weet: ik weet wat ik los wil laten, wie daaronder zit en ik hoef het niet meer alleen te doen; want vanaf nu zijn we altijd verbonden!

Quotes

"na de Bali retraite sta ik anders in het leven"

"Life changing!" 

"verdieping, op verdieping op verdieping"