Retraite voor stellen op Bali: verrijking van je leven met elkaar

Waarom deze retraite
We geven sinds enige tijd retraites op Bali. Deze zijn gemengd; er doen stellen aan mee en singles. Het proces waarin mensen spontaan terecht komen is bevrijdend en effectief: je ontdekt 'wie je bent en wat de bedoeling' van je leven is. Het is gebleken een moderne 'Vision Quest' te zijn. Op die retraites en ook daarbuiten komt vaak de vraag naar boven: wat als je deze retraites exclusief voor stellen doet. Niet omdat er een probleem is maar omdat het je leven als stel zo enorm verrijkt. Je weet bijvoorbeeld dat je elkaar goed kent en er blijkt ruimte voor meer. Hoe meer je samen deelt hoe beter. Veel stellen komen ongewild na een tijdje in een routine terecht. In de waan van alle dag met werk, kinderen / familie, hobby’s en de sociale agenda is er dan soms minder quality time voor elkaar en komt ook seksualiteit op een wat lager pitje te staan.

Het is niet dat je op elkaar 'uitgekeken' bent in tegendeel, je wil juist nog meer van de ander ont-dekken, hernieuwde nieuwsgierigheid met en naar je eigen partner in al haar / zijn en jullie facetten!

Voor wie en hoe werkt het:
Verlang je er naar om met jouw partner een verdieping door te maken ?
Wil je weer nieuwsgierig zijn naar wie je partner is?
Zou je willen dat je seksualiteit weer een uiting was van intimiteit en levensvreugde? Zou je dit alles willen leren beleven zonder dat je 'in therapie' hoeft of door een moeizaam proces moet gaan?

Dan is onze retraite voor jou gemaakt.

Wij baseren onze benadering op het oer gegeven dat ons leven, van nature, gebaseerd is op de mogelijkheid van volledig tot bloei te komen. Dat is niet zozeer iets waar we hard voor moeten werken maar meer iets dat al gegeven is en kan worden toegelaten. We weten ook hoezeer we met z’n allen ons leven laten leiden door het motto van 'doe maar normaal' en het idee dat het leven in de eerste plaats een kwestie is van 'overleven' en de zaak onder controle houden. We weten ook hoeveel van ons niet echt weten wat het is om 'vrouw' of 'man' te zijn in onze rationele maatschappij. Zo ook is onze seksualiteit nog steeds een taboeonderwerp en wordt vaak gescheiden van intimiteit. Als we onszelf en elkaar weer toestaan om nieuwsgierig te worden naar wat er wil bloeien en helemaal voor Liefde te gaan dan is de sky the limit !

Waarom Bali
Op het eiland Bali heerst een andere cultuur dan de onze. Het wordt niet voor niets het eiland van de Goden genoemd. De samenleving is veel meer gebaseerd dan de onze op 'samen' en verbinding met elkaar en de natuur.
In deze 'energie' en de oase van ons bungalow park waar we onze retraite houden is het makkelijker gebleken oude hindernissen, patronen en taboes los te laten, simpel weg omdat ze gezien kunnen worden in een ander licht. We kunnen ze zien als obstructies die ons leven eigenlijk alleen maar belemmeren. Er komt dus vol op ruimte en tijd voor wie Je bent en dat heeft een geweldige impact op je  relatie!

Programma
Het programma wordt in de eerste plaats gekenmerkt door rust. Ons adagium is 'niets moet'. Ons systeem moet eerst maar eens tot rust komen dan komt het vervolgens van zelf in beweging. Rust betekent ook een eenvoudige vorm van (geleide) meditatie, veel zwemmen in ons eigen zwembad, wandelen in de natuur en dit alles in een oase van rust in ons kleinschalige bungalowparkje dicht bij het strand. We maken ook excursies naar tempels en wonen ceremonies bij en maken kennis met Balinese dansen. Dan gaan we natuurlijk ook snorkelen en dolfijnen kijken met lokale vissersboten.

Verder praten we over onze relaties en doen we bepaalde oefeningen meestal tweemaal per dag. Het zal blijken dat dit heel natuurlijk gaat en dat er niets beangstigends aan is; het proces doet zichzelf en dat is de kracht van deze retraite. Het proces is met name geen therapie.

Wat 'leer' je?
'Leren' is niet het juiste woord. Je gaat door een proces waarin wie Je bent zich openbaart op een 'onverwachte' manier. Als stel krijg je dus elkaar op een andere (nieuwe) manier te zien. Je ziet in dat kader ook de patronen die je zelf en naar elkaar hebt ontwikkeld die eigenlijk je 'eigenheid' en vrijheid in de wielen rijden. Je leert weer nieuwsgierig te zijn naar de ander!  Je leert in dit kader anders en opener te communiceren. Dit geldt ook voor je seksualiteit. Alles gebeurt op een ontspannen en niet geforceerde manier: 'niets hoeft, alles mag'.

Retraite begeleiding
Frans Bakker en Lonnie Bakker van der Schilden. Frans heeft zijn hele leven als arts en coach dit soort processen begeleid in binnen en buitenland. Lonnie doet dit samen met hem de laatste 7 jaar.

Meer informatie en nadere kennismaking:
Meer informatie? mail naar lonnie@changspirators.com