Als een goed ondernemer in spe ga je uiteraard gelijk te rade bij de club waar het in Nederland vaak mee begint: de KvK. Dus daar bevond ik mij op een dinsdag avond in de kantine van het Ondernemersplein in Arnhem voor de startersavond. Ik was 10 minuten te vroeg en met nog 5 anderen aan het worstelen om de koffie en de eerlijk zeggend droge cake weg te krijgen. Mijn nieuwe “ ondernemende” ik eer aan doende dacht ik “ kom, ik stel mij even voor” . Weet niet of dat nu handig was, mijn onzekerheid over de genomen beslissing voor het 100% ondernemerschap nam allerhande toe. Geen enkele medestarter had het verstandig geleken om een betaalde baan op te zeggen,  allen hadden besloten de combi aan te gaan. Toegegeven er is voor een unieke maatwerk tas of handgemaakt servies wel een zeker start kapitaal nodig en dus een baan met een zeker inkomen kan dan helpen maar dat gegeven hielp niet echt voor mijn gemoedsrust. Deze mensen zijn buitengewoon gepassioneerd en kundig in wat ze doen en hebben een tastbaar product. Mijn product is niet noodzakelijk tastbaar en hoe meer ik er over nadenk ook nog eens redelijk vaag.

Zo op het midden van de avond na al veel buitengewoon nuttige informatie opgeslurpt te hebben, gebeurde het. De kundige facilitator van de KVK vertelde met enig verdriet in haar stem dat dit soort persoonlijke groepsbijeenkomsten niet meer zullen plaatsvinden door de ingeslagen koers van de KVK. Deze nieuwe koers, houdt in dat alles of in ieder geval zo veel mogelijk on-line gaat. Het gaat haar aan het hart omdat juist de groepsdynamiek en het contact met de mensen zo belangrijk is. Mijn hart springt op want hier ben ik het zo  hardgrondig mee eens ! In de pauze ben ik naar haar toe gegaan en heb aangeboden haar te helpen, tenslotte ben ik al geruime tijd in een internationale omgeving op een innovatieve manier aan het werk om mensen aan elkaar te verbinden via on-line middelen. Dat kan dus ook bij de KVK ! Kan zij doen waar ze zo -terecht- gepassioneerd over is, kan de KVK aantonen de on-line en persoonlijk touch koers te blijven varen en zijn alle startende ondernemers ook meer dan happy. Het is tenslotte de vrouw en niet het gebouw dat het verschil maakt. We gaan zien of het werkt, ik was er in ieder geval blij mee en ben maar gelijk in de email geklommen tenslotte ben ik ondernemer toch? Die ondernemen dingen en bij voorkeur ego- overstijgend.