Bali retraite

Ontdek je ‘Vision’

Waarom noemen we deze retraites ‘ontdek je Vision’ en waarom zijn ze het meest succesvolle dat we tot nu toe gedaan hebben? Dat laatste komt omdat je ‘Vision’ of wat de bedoeling van je leven eigenlijk is al leeft in de diepte van je persoon. Als je met een groep mensen alle belemmeringen loslaat op een fijne plek waar je geheel kunt ontspannen en voelen heb je een heel grote kans dat die Vision naar boven komt.

In de oudheid (en ook nu nog hier en daar) werd je als jonge man door je gemeenschap de natuur ingestuurd op een ‘Vision Quest’ of ‘Walk About’.   Mensen wisten: in de natuur ontspan je en verbind je en wordt dit Visioen je vanzelf gegeven. Als dit gebeurd was ging je terug naar je gemeenschap en vertelde je hen wat je ‘Vision’ was. Je kreeg dan vaak een naam die daarbij hoorde en iedereen had er weet van. Ter ere van jou werd dan een groot initiatie feest gegeven! In deze wereld kwam gegarandeerd geen burnout en andere stress gerelateerde ziekte voor.

In de huidige samenleving staat de ‘bedoeling’ van ons leven, van velen van ons, meestal van tevoren vast. In onze planmatige en rationele wereld, is de “bedoeling “vaak het leren van een vak, vaardigheden en kennis. Jarenlang. We hebben geen feeling meer voor wat de diepere ‘bedoeling’ van ons leven is of waar we voor ‘voorbestemd’ zijn. We volgen vaak gewoon het pad dat voor ons is uitgestippeld.

Wij, Lonnie en ik, willen de ‘Vision Quest’ in ere herstellen door jullie deze retraites aan bieden: ‘Ont-dek je Vision’.

In de vorm van een retraite

Een retraite (het woord zegt het al) betekent dat we ons zelf permissie geven even alles naast ons neer te leggen om ons contact met het leven en wat zich wil uiten toe te laten. Weg van de ‘rompslomp’, sleur en gewoonten van alle dag dus. Retraite doe je ook op een plek die dit proces van ont-dekken versterkt. Zoals al gezegd is de natuur daarvoor zeer geëigend en ook een plek die energetisch krachtig is.

Lonnie en ik zijn al vaak naar Bali geweest en dat is zo’n plek. Bali heet niet voor niets het eiland van de Goden. Mensen leven daar nog steeds en dagelijks dicht bij de natuur met al haar krachten en invloeden en de Goden zelf. Er zijn duizenden tempels waar dit contact dagelijks gelegd wordt. Ook de Balinese samenleving is geheel anders dan de onze. De mensen zijn er veel meer met elkaar verbonden en dus minder op het individu gericht.

De retraite plek: Sawah Lovina

We hebben een plek gevonden in het Noorden van Bali en wel in Lovina waar het aantal toeristen nog laag is. De plek op zich, waar we de retraite gaan doen, is een absoluut paradijsje: Sawah Lovina. Sawah Lovina is een aantal jaren geleden opgezet door een Nederlandse man Walter met zijn Balinese vrouw Wina. Walter is typisch iemand die zijn ‘Vision’ in de loop van zijn leven ontdekt heeft en heeft durven neerzetten.  Beide eigenaars willen toeristen een intieme en echt Balinese plek bieden in de natuur. Er zijn hier 6 bungalowtjes voor 2 (soms 3) mensen die gedurende de retraite geheel ter onze beschikking staan. De bungalows staan in een zeer weelderige tuin met een heel mooi zwembad. Het terrein is een eindje van de bewoonde wereld en het lokale verkeer en wordt begrensd door sawah’s. Via de sawah’s ben je in enkele minuten op het strand (zie foto’s op http://www.sawah-lovina.com)

Hoe ziet de retraite ‘ontdek je Vision’ eruit?

Aan een retraite zijn altijd een aantal principes verbonden. De bedoeling van een retraite is gewoonten die je normaal doet en die je niet echt dienen los te laten. Dit onderdeel heet ‘zuivering’ en is nodig om ruimte en lucht te verschaffen voor jouw ‘Vision’ die zich wil manifesteren. Het leven op retraite moet dus heel simpel zijn en veel tijd geven voor meditatie, contemplatie en contact met de natuur met al zijn krachten (inclusief het regen woud en dolfijnen).

Naast de wandelingen in de natuur bouwen we ruimte in voor 3x een massage tijdens de retraite. Uiteraard nuttigen we ook gezond en simpel Balinees/ Indisch voedsel met de keuze tussen vegetarisch, vis of (voor wie het wil) vlees. Alle maaltijden worden lokaal gemaakt en gebruikt in ons eigen restaurant.

Tenslotte, in je individuele ont-dekking zal je ook ervaren dat het samen met elkaar op deze manier bezig zijn een fijne boost geeft. Daarom is er elke dag een groepsgesprek en wordt je gevraagd een (simpel) dagboek bij te houden.

Voor wie?

Deze retraite is open voor een ieder die zichzelf een kans wil geven totaal tot rust te komen en er achter wil komen wat zijn/haar Vision/bedoeling voor het leven is. Hierboven is al gesuggereerd dat de retraite samen met je partner doen ook als deze geen Vernieuwend heeft gedaan zeer goed mogelijk is. De maximale grootte van de deelnemers groep is 10. Het beleid: ‘wie het eerst komt…..’

Door wie?

Frans Bakker en Lonnie van der Schilden-Bakker

Opgeven

Als je mee wilt doen met de retraite stuur ons dan een mail (fransrobertbakker@gmail.com) om je op te geven en doe dat alsjeblieft met een korte motivatie.  Je deelname staat vast als je €500 van het totale bedrag hebt aanbetaald voor 1 April 2018. Dit bedrag maak je over naar rek.nummer: NL59TRIO0198476302 t.n.v. F.R. Bakker onder vermelding van ‘retraite op Bali oktober 2018'. We hebben zoals je ziet nog maar een plekje over dus als je ergens voelt dat het voor jou is wacht dan niet langer!

De investering

We hebben ons best gedaan om de kosten van de retraite betaalbaar te houden.

Omdat de retraites plaatsvinden buiten het hoogseizoen is een vlucht relatief goedkoop (al rond €550 bijvoorbeeld op BM air reizen (https://www.bmair.nl/tickets/azie/vliegtickets_denpasar.html). De vlucht regelen laten we aan jullie zelf over.

De kosten voor de retraite zelf zijn inclusief een nacht kamer huur van het hotel in Ubud, de huur van een tweepersoons bungalow met een dubbel bed of twee bedden privé terrasje, en badkamer (zie foto’s http://www.sawah-lovina.com/), alle maaltijden, alle vervoer, 3 massages van een +/- 1 uur, dolfijnen trip, snorkelen bij het koraal (boottrip), tracking, bezoek aan verschillende tempels en de warmwater bronnen, Balinese dans en gamelan uitvoeringen.

De kamer deel je met iemand die ook meedoet aan de retraite. Het kan natuurlijk ook zijn dat je de retraite wil delen met je partner. Het hoeft geen betoog dat dit het proces extra sterk maakt. Als je de kamer deelt met je partner dan deel je samen een tweepersoonsbed. Als dit laatste niet het geval is wordt er een extra bed in de kamer geplaatst.

De totale investering in de retraite voor 11 dagen exclusief vlucht is: €1539

Betaling

Het resterende bedrag van €1039 mag je over maken op dezelfde rekening t.n.v. F.R. Bakker met de mededeling ‘retraite op Bali oktober 2018' voor aanvang van de retraite (tenzij anders overeengekomen met ons). Weet dat we 10%  teruggeven aan de gemeenschap van Lovina.

Tot slot

Wij hebben ongelofelijk veel zin om deze ont-dekkingstocht met jullie aan te gaan. De wereld heeft, net als wij en jij behoefte aan mensen die vanuit hun hart leven.

Dus aarzel niet langer, het is aan jou om dit leven vol te leven en we gunnen je het van harte!

Wanneer: 

In 2018 zijn er 2 retraites Ont-dek je vision gepland

Oktober eerste groep:  13-10-2018 t/m 24-10- 2018 = VOL !

Vertrek: 12-10-2018 Nederland (aankomst 13-10-2018 Indonesië Denpasar) t/m 24-10-2018 (vertrek naar Nederland)

Oktober tweede groep:  25-10-2018 t/m 05-11- 2018
LET OP: SLECHTS 1 PLEK VOOR EEN MANNELIJKE DEELNEMER BESCHIKBAAR 

Vertrek: 24-10-2018 Nederland (aankomst 25-10-2018 Indonesië Denpasar) t/m 05-11-2018 (vertrek naar Nederland) 

In maart 2019 worden er weer 2 gemengde Bali retraites georganiseerd. Wees er snel bij want ook deze hebben al enkele deelnemers ! 

Opgave: stuur een email naar Lonnie@changespirators.com

______________________________________________________________________________

ERVARINGS VERHAAL
Stephan en Désirée-Angélique zijn in maart 2018 mee geweest naar Bali. Ze schreven na afloop het volgende:

Beautiful
Affordable
Lovely
Island

Op de eerste plaats willen wij Frans en Lonnie heel erg bedanken voor de fantastische ervaring die wij op Bali hebben mogen meemaken. 
Hun inbreng, maar zeker ook die van Ullrich, Yvonne, Ada, Niek, John, Denise, Nathalie en Monique, heeft dit voor ons iets onvergetelijks gemaakt!
Dank Dank Dank! 

Bergen beklommen,
kennis verbreed.
Angsten overwonnen,
vriendschap gesmeed. 
Nieuwe wegen bewandeld,
gevoelens geuit. 
Twijfel gekanteld,
stappen vooruit!

Friends forever,
Stephan en Désirée-Angélique.

___________________________________________________________________________

Onderstaand programma is om je een gevoel te geven: zodra je je definitief hebt opgegeven ontvang je het  programma.

Dag 1 en 2 aankomst en zuivering

De retraite begint op zaterdag in Ubud. Dat betekent dat je op, op z’n laatst een dag ervoor moet vertrekken van Schiphol (het is een lange vlucht). We hebben besloten de vlucht aan jullie zelf over te laten. Je kunt b.v. ook al eerder gaan. Als je maar op start dag in de ochtend in het hotel in Ubud arriveert. 

Bij je aankomst op de luchthaven van Denpasar in Bali laat je je dus eerst vervoeren naar Ubud een heel bekend kunstenaarsdorp op een dik uur van het vliegveld gelegen. Ubud ligt te midden van rijstveld terrassen en we logeren meestal in hotel Bunga permai (http://bungapermaibali.com/).  We rusten eerst een avond en nacht uit van het reizen en maken kennis met elkaar. De volgende dag  gaan we (indien mogeijk) naar de heilige tempel Tirta Empul (http://royalbali.nl/bezienswaardigheden/tirta-empul)  die meer dan elf honderd jaar oud is en waar we ons onderdompelen in de heilige bronnen en daarna laten zegenen door de aanwezige priesters. Dit is zuivering pur sang. Vele lokale bewoners zijn ons voor gegaan. Dezelfde dag rijden we door naar Sawah Lovina alwaar we later in de middag aankomen.

Dag 3 en de rest van de dagen
Worden gevuld met meditatie, wandelen in de natuur, tracking, tempel bezoek, zwemmen, snorkelen, dolfijnen, massages en groepsbesprekingen. Het motto is: ontspannen, voelen, ademen, vrije aandacht en toelaten van hetgeen zich in jou wil ontvouwen.

Wil je langer dan de retraite tijd van 11 dagen op Bali blijven
Een langer bedrijf kan natuurlijk en is, ook vanwege de lange reis, best een goed idee. Bali heeft prachtige plekken en verder exploreren is absoluut de moeite waard! Er zijn ook nog andere eilanden in de buurt (o.a. Java, Lombok, Gili eilanden etc). Als je daar meer info of ideeën voor wilt staan we tot je beschikking. Het organiseren van dit alles laten we verder aan jullie over.

Voorlichtingsavond
Omdat we ons kunnen voorstellen dat je vragen hebt zal er een voorlichtingsbijeenkomst plaatsvinden voor iedereen die meer informatie wil hebben en meer gevoel voor wat de retraite precies beoogt en inhoudt wil krijgen (je kunt tenslotte niet alles op papier kwijt). Geef jezelf hiervoor per email bij ons op: fransrobertbakker@gmail.com om ons een idee te geven hoeveel koffie en thee we zullen serveren.